Mitä koiran karvalle tapahtuu kun se ajellaan

09/02/2025

Kesän kynnyksellä moni koiranomistaja miettii, miten helpottaa koiran oloa lämpimillä säillä. Spanieleiden omistajat voivat yllättyä pitkän turkin vaativuudesta, ja miettii ajelua vaihtoehtona. Ajeleminen muuttaa kaksikerroksista turkkia pysyvästi. Mutta mikä siinä ajelussa pilaa turkin? Tämän postauksen luettuasi sinulla on tietoa päätöksen pohjaksi, ajellako vai ei. Mitä siis koiran karvalle tapahtuu kun se ajellaan?

[caption width="960"]Mitä koiran karvalle tapahtuu kun se ajellaan? Ikääntyvällä koiralla ajelu voi helpottaa oloa[/caption]

Miten kaksikerroksinen turkki toimii?


Kaksikerroksisessa turkissa on kahdenlaista karvaa: karkeaa tai silkkistä peitinkarvaa ja vaihteleva määrä pehmeää, mattaista pohjavillaa. Peitinkarvan tehtävänä on suojata koiraa kastumiselta, likaantumiselta,vammautumiselta ja auringolta. Pohjavilla pitää koiran lämpimänä ja suojaa koiraa.

Spanieleiden turkeista löytyy silkkinen peitinkarva, niukasti pohjavillaa, pitkää koristekarvaa ja vielä hiusmaista, nypittävää "höttökarvaa". Spanielit niputan samaan kastiin pohjavillarotujen kanssa lähinnä siksi, että karvan kasvu ja irtoaminen toimii samalla periaatteilla, kuin varinaiset kaksikerroksiset turkit.


Koiran karvan kasvu ja irtoaminen tapahtuu sykleissä. Vaiheiden pituus vaihtelee rodusta riippuen. Ensimmäisenä vaiheena pidetään karvan kasvuvaihetta. Esimerkiksi villakoiran karva on tässä vaiheessa 98% ajasta – karva kasvaa siis lähestulkoon koko ajan ja sitä irtoaa vain vähän. Roduilla joilla on selvä karvanlähtöaika, on karvan kasvuvaihe lyhyt.

Kasvuvaihetta seuraa lepovaihe, jolloin karva ei kasva eikä irtoa. Pohjavillarotuisen karva voi olla lepotilassa pitkään. Karvan kasvamiseen tarvitaan paljon ravintoaineita. Kylmissä olosuhteissa energia tarvitaan lämpimänä pysymiseen, ei karvan kasvattamiseen.

Viimeinen vaihe on karvan irtoamisvaihe. Karva siis irtoaa ja follikkeli palaa kasvuvaiheeseen. Kaksikerroksisen turkin jokainen karva (follikkeli) ei ole samassa vaiheessa saamaan aikaan. Näin luonto on varmistanut, että koiralla on aina suojaavaa peitinkarvaa.

Peitinkarvalla ja pohjavillalla on oma kasvusyklinsä, vaikka samasta follikkelista voi kasvaa sekä peitinkarvaa että pohjavillaa. Pohjavilla uusiutuu n puolen vuoden välein, peitinkarva voi olla lepotilassa jopa useamman vuoden.

Mitä karvalle tapahtuu kun se ajellaan?


Selkein vaikutus ajelulla on karvan tekstuuriin. Turkki pehmenee ja menettää kykyään hylkiä likaa ja kosteutta. Tähän on kaksi syytä.


Peitinkarva on tyveltä pehmeämpi ja heikommin pigmentoitunut kuin latvasta. Kun karva katkaistaan, karkeampi osa poistetaan ja pehmeä tyvi jää jäljelle. Toistuvien ajeluiden myötä turkki muuttuu vääjäämättä vaaleammaksi ja pehmeämmäksi, eikä karvan kerroksia erota enää toisistaan.

Toinen syy karvan pehmenemiseen ja sen laadun huononemiseen piilee pohjavillassa. Pohjavillan kasvusykli on paljon lyhyempi kuin peitinkarvan. Pohjavilla uusiutuu n. puolen vuoden välein, peitinkarvan kasvusykli voi olla vaikka 5 vuotta.

Jos karva on lepotilassa kun se leikataan, saattaa uuden karvan kasvua joutua odottamaan hyvin kauan. Ensimmäiseksi kasvaa aina pohjavilla, ja sen kasvu kiihtyy yleensä myös viilenevien säiden myötä. Pohjavilla on haastava hoidettava, koska se likaantuu ja takkuuntuu helposti. Esimerkiksi kerran vuodessa ajeltava suomenlapinkoira on yleensä melkoisen karvapanssarin sisällä seuraavana kesänä, jos turkkia ei harjata ja pestä uutterasti.




Milloin ajelu on paikallaan?


Suosittelen ani harvoin ajelua pohjavilllaroduille ja muille kaksikerroksisille turkeille, sekä spanieleille. Toki jos turkki on päässyt pahasti takkuun, ei vaihtoehtoja ole. Vanhoilla koirilla ei välttämättä karva enää vaihdu entiseen malliin, jolloin eläinlääkärikin suosittelee ajelua. Kannattaa kuitenkin muistaa, että vanhoilla koirilla ravintoaineita ja energiaa tarvitaan usein muuhun kuin karvan kasvattamiseen. Tällöin riskinä voi olla pysyvä karvattomuus (groomers alopecia).


Kastrointi/Sterilointi saattaa pilata koiran turkin niin, ettei ajelulle jää vaihtoehtoja. Pohjavillan määrä kasvaa, peitinkarva voi pehmentyä omia aikojaan eikä karva myöskään irtoa entiseen malliin, jolloin turkin oikeanlainen huoltaminen käy liian työlääksi.

Ajellun turkin hoito


Jos turkki syystä tai toisesta ajellaan ja haaveena on, että se myös kasvaisi takaisin, tulee turkin eteen tehdä töitä - paljon enemmän kuin jos sitä ei olisi koskaan ajeltu. Turkkia tulee harjata, kammata ja pestä usein, sillä mattainen karva ei pysy puhtaana.

Tämän koiran turkki on kestänyt ajelun hyvin. SItä on pesty, harjattu ja kammattu n. vuoden välein suoritettujen ajeluiden välissä. Paimenkoirien ja noutajien turkki kestää ajelun yleensä paremmin kuin pohjavillarotuiset, spanielit tai karkeakarvaiset rodut


Kiihtynyt pohjavillan kasvu voi myös tukkia tien uudelta peitinkarvalta, eli villa tulee pitää selvänä ja poistaa kaikki irtoamassa oleva karva. Turkin palauttamiselle tulee antaa aikaa, sillä se vie usein vähintään vuoden.

Myös spanieleilla kaiken kuolleen ja irtoamassa olevan karvan poistaminen on äärimmäisen tärkeää. Jossain kohtaa tulee karvanlähtöaika, jolloin myös leikkaamalla "pilattu" karva irtoaa ja tilalle kasvaa uutta, parempilaatuista karvaa.

Jos palautus ei onnistu tai toiveena on ympärivuotinen lyhyt turkki, tulee se pestä ja trimmata säännöllisesti. Tämä koskee niin pohjavillarotuja kuin spanieleitakin. Kasvavaa karvaa ei voi jättää kasvamaan omia aikojaan. Paksu ja pehmeä turkki ei salli ihon hengittää ja se kuivuu erittäin hitaasti. Siksi trimmaus 8-12 viikon välein on terveysteko.


Erinomainen ja perinpohjainen artikkeli kaksikerroksisista turkeista löytyy täältä:

https://theeducatedgroomer.com/2018/06/25/shaving-double-coated-breeds/?fbclid=IwAR3qfWu78vrmGWEbv8xVSGrDYXICgSEwfXi2lQLtNKF8yWHpPYokaDFGB_I