Omistaja mukana trimmissä -- miksi ei?
Alkuperäinen teksti 31.07.2019
Koiranomistajien ja trimmaajien välisestä yhteistyöstä todennäköisesti eniten puhuttaa, voiko omistaja olla mukana trimmauksessa. Käytännöt vaihtelevat, mutta tavallisesti trimmaajat suosittavat, että omistaja jättäisi koiran trimmattavaksi ja poistuisi itse paikalta. Tämä seikka herättää paljon kritiikkiä omistajien keskuudessa ja toisaalta keskustelua myös koira-alan ammattilaisten kesken. Voinko luottaa koirani vieraan ihmisen käsiin? Jos omistajan tulee poistua paikalta, tapahtuuko trimmaamossa väistämättä asioita joita minun ei haluta näkevän?
Meillä Tassutaikurissa suositellaan, että koira jätetään trimmattavaksi ja omistaja käy sillä välin omilla asioillaan. Kyse ei ole siitä, että trimmauksessa tapahtuisi asioita jotka eivät omistajan katsetta kestä. Ymmärrän oikein hyvin, että tämä varsin yleinen käytäntö voi huolestuttaa koiranomistajia. Monet kokevat myös että heidän koiransa on niin riippuvainen omistajastaan, että sen jättäminen tuntuu molemmista pahalta. Ammattilaisena voin vakuuttaa, että 99% koirista pärjää trimmauksen ajan ilman omistajaansa oikein hyvin.
Jos ajatus koiran jättämisestä tuntuu ylivoimaiselta tai koirasi on todellinen konkari trimmauspöydällä, voit toki jäädä seuraamaankin trimmausta. Lukaise kuitenkin artikkelista muutama vinkki paikalle jääville.
Miksi siis ilman omistajaa trimmaukseen?
Erityisesti nuoren, kokemattoman ja trimmaukseen tottumattoman koiran kohdalla suosittelen, että omistaja poistuu trimmauksen ajaksi paikalta. Vierasta koiraa trimmatessani en vastaa edes puhelimeen. Haluan keskittyä 100%sti koiraan ja haluan myös, että koira keskittyy 100%sti minuun. Näin pystyn reagoimaan oikea-aikaisesti koiran käytökseen, palkitsemaan oikeaan aikaan ja suorittamaan trimmauksen turvallisesti.

Kokemattomat koirat eivät oikein tiedä mitä niiltä odotetaan, joten joudun sen niille kertomaan. Rauhallisesti pöydällä oleminen on parhaiten mahdollista silloin, kun ympäristössä ei tapahdu koiraa kiinnostavia asoita. Omistaja on tällainen - meidän koiranomistajien onneksi - mutta kun ajatellaan trimmausta opetustilanteena, on oppiminen helpointa ilman ulkopuolisia ärsykkeitä.
Vikkelimmät tyypit saattavat pyrkiä pöydältä omistajan luokse. Jos omistaja ei ole paikalla, koirilla ei useinmiten ole mitään tarvetta pyrkiä pöydältä pois. Tämä on kiitollista trimmauksen kannalta, koska minun ei tarvitse keskittyä pitelemään koiraa pöydällä. Sen sijaan saan tarkkailla sen luonnollisia liikkeitä ja pystyn suoriutumaan työstä mahdollisimman turvallisesti, vaikka se suoritetaan mm. teräviä saksia apuna käyttäen.
Tässä on syy myös siihen, miksei omistaja voi avustaa trimmauksessa. Pystyn kyllä keskittymään siihen, missä koira on ja mihin se seuraavaksi liikahtaa, mutta en siihen, missä omistajan kädet ovat. Terävillä välineillä voi saada aikaan ikävää jälkeä.
Poikkeuksetta trimmaukseen menee aikaa enemmän silloin kun omistaja on paikalla. Koen että jonkinlaista keskustelua syntyy pakosti jos joku seuraa työskentelyäni ja kokisin hyvin epäkohteliaana ellen puhuisi omistajalle mitään. Tämä vaikuttaa työskentelynopeuteeni jonkin verran. Lisäksi koiran käytös on poikkeuksetta erilaista - koira reagoi omistajaansa, vaikka tämä istuisi hiljaa paikallaan, hakee tähän kontaktia - joka hidastaa työskentelyä.
Leikattavilla koirilla pesu ja föönaus sisältyy useinmiten trimmaukseen. Föönauksen aikana trimmaamossa ei ole mitenkään miellyttävää olla, sillä fööni pitää melko voimakasta ääntä ja karva lentää joka suuntaan.
Valmiiksi vastahakoiset
Minulla on paljon asiakkaita, jotka eivät tykkää turkinhoidosta ja trimmauksesta, ja joiden omistajat eivät tämän vuoksi saa turkkia kotona hoidettua. Vielä enemmän on kynsien leikkausta pelkääviä asiakkaita. Nämä ovat poikkeuksetta niitä, jotka tuodaan ja haetaan, omistaja poistuu trimmauksen ajaksi.

Ensinnäkin, koirat ovat vieraskoreita. Kun tällainen koira saapuu ensimmäistä kertaa, on tila ja trimmaaja koiralle uusi ja tällöin on mahdollisuus uuden, myönteisemmän kokemuksen muodostamiseen turkinhoitotilanteesta. Useinmiten nämä tilanteet etenevätkin vallan mainiosti, ja vaikka koira on seuraavallakin kerralla haluton tulemaan, jatkossakin tilanteet menevät ongelmitta. Tämän edun saamiseksi on kuitenkin välttämätöntä, ettei omistaja ole paikalla, koska mahdollisuus aiempaan ei-toivottuun käytökseen on suurempi, mitä enemmän tilanteessa on tekijöitä jotka koira aiempaan, negatiiviseen kokemukseensa liittää. Usein tällaiset koirat ovat tempperamentiltaan arkoja, jolloin kielteisiä kokemuksia pääsee syntymään helpommin, tai hyvin voimakastahtoisia. Tämän erottaminen on ammattilaiselle todella tärkeää, ja koiran elekielen lukeminen on helpointa, kun pystyn keskittymään kokonaan koiraan.
Entä jos omistaja jää seuraamaan trimmausta?
Omistajan tulisi istua hiljaa paikallaan, hieman etäämpänä itse trimmaustilasta. Hänen ei tulisi ottaa kontaktia koiraan eikä reagoida koiran yrityksiin ottaa kontaktia omistajaan. On tärkeää, että koira ottaisi ohjeita vastaan trimmaajalta eikä omistajalta tässä tilanteessa. Parasta olisi, jos omistaja keskittyisi vaikkapa puhelimeensa. Liikkuminen trimmaustilassa ei ole toivottavaa, koska koira reagoi siihen ja työ keskeytyy. Omistaja voi kyllä poistua tilanteesta kesken trimmauksen, mutta palaaminen ei käy päinsä trimmauksen jatkuessa, koska jälleennäkemisen ilo on yhtä suuri kuin vaikka palatessasi töistä. Tällöin koira ei enää rauhoitu ja trimmausta ei pystytä viemään loppuun.
Muutamia ohjeita omistajille
Jos jäät seuraamaan trimmausta:
- istu rauhassa paikallasi ja keskity vaikkapa puhelimeen
- älä ota kontaktia koiraan, vaikka se ottaisi kontaktia sinuun
- jos poistut tilasta kesken trimmauksen, älä palaa ennen kuin trimmaustyö on valmis. Koira ilahtuu paluustasi, eikä välttämättä rauhoitu uudelleen
- älä loukkaannu jos trimmaaja ei keskustele kanssasi. Koira vaatii hänen keskittymisensä tuolloin kokonaan.
Jos jätät koiran trimmattavaksi
- tuo ja nouda sovittuna aikana. Älä tule etuajassa varsinkaan noutamaan. Keskeytynyttä työtä ei koiran reaktioiden vuoksi useinmiten pystytä jatkamaan ja viimeistely jää tekemättä
- lähde rauhallisin mielin. Meillä käsitellään koiria varmasti ja rauhallisesti. Emme kaltoinkohtele koiraasi!
- jos koirasi käyttäytyy poikkeavasti trimmauksen jälkeen, se ei johdu kaltoinkohtelusta. Koira voi olla hämmentynyt muodonmuutoksestaan, varsinkin jos turkki on ensimmäistä kertaa ajeltu lyhyeksi. Voit aina ottaa yhteyttä ja kysyä trimmauksen etenemisestä, ja neuvojakin saat jos niitä osaan antaa
Kokeneet konkarit on asia erikseen
Poikkeuksia aiemmin kertomaani ovat koirat, jotka ovat erittäin tottuneita trimmaukseen. Esimerkiksi näyttelyssä käyviä trimmataan usein kotonakin ja ne osaavat jo ottaa rauhallisesti pöydällä. Näiden kohdalla omistajan läsnäolo ei usein häiritse (ts valtaa koiran huomiota), ja vaikka ympäristössä tapahtuisikin jotain koiraa kiinnostavaa, ne yleensä eivät pyri tekemään mitään äkkinäistä.
© 2019 metakan.
Luotu Webnodella