Pennun turkinhoito
Alkuperäinen artikkeli 22.11.2020
Milloin pentu pitää ensimmäisen kerran trimmata? Kysyjien pentujen ikä vaihtelee 3-11 kk välillä. Vaikka pentukarva olisikin helppo, täytyy totuttelu aloittaa jo ihan pienenä. Aloita pennun turkinhoito heti sen saavuttua kotiisi. Vaikka turkkia ei tarvitsisi leikata tai nyppiä, on tärkeää että pentu tottuu trimmauksessa käytettäviin välineisiin ja otteisiin. Mitä aikaisemmin näitä kokemuksia saadaan, sen parempi.
Pennun turkinhoito. Aloita ihan pienenä, niin kaikki sujuu helpommin.
Pennun kiihkein sosiaalistumisvaihe on 3viikon iästä n. 12 viikkoiseksi. Tämä on ns. nopean oppimisen vaihe, ja tähän aikaan kannattaa mahduttaa kaikki mikä pennun elämänpiiriin tulee kuulumaan – myös turkinhoito ja trimmaus. Sosiaalistumiskausi jatkuu vielä tämän jälkeen siihen saakka kun pentu tulee sukukypsäksi 6-9 kk iässä. Hormonimyrskyssä uuden oppiminen on paljon vaikeampaa.
Pennun turkinhoito kannattaa aloittaa heti sen saavuttua kotiisi
Miten edetä totuttelussa
Heti pennun saavuttua uuteen kotiin, kannattaa sitä käsitellä paljon. Sylissä pitäminen ja silittely joka paikasta lyhyehköinä tuokioina on hyvästä. Koskettele varpaita, kynsiä, naamaa ja korvia. Tutki myös hampaita. Lopuksi anna hyvä palkka.
Pidän pentuja paljon sylissä. Samalla pentu oppii rentoutumaan käsittelyyn.
Jos pentu ei viihdy sylissä, kannattaa siitä huolimatta tätä harjoitusta toistaa usein, jotta se oppii olemaan rentona sylissä. Vastahakoiselle pennulle riittää lyhyt hetki ja palkaksi, kun se rentoutuu syliin, sen voi päästää pois. Älä vapauta rimpuilijaa, vaan palkitse rentoudesta.
Löydät ohjeita hoitotomenpiteiden tekemiseen täältä:
Pienenä pöydälle ja pesuun
Trimmaus tapahtuu pöydällä luistamattoman alustan päällä. Nosta siis alusta saakka pentua pöydälle. Alustana voit käyttää kylpyhuoneen mattoa, jos kotoa ei trimmauspöytää löydy. Silittele ja kampaa, nostele tassuja, leikkaa kynnet ja tutki hampaat. Homman ei tarvitse kestää kauaa, mutta sitä pitää toistaa monta kertaa viikossa.
Ohejita kynsien leikkaamiseen löydät täältä:
https://www.tassutaikuri.net/l/miten-leikkaan-koiran-kynnet
Pennun on tärkeää tottua trimmauksessa käytettäviin otteisiin
Pennun turkinhoitorutiineja kannattaa toistaa useamman kerran viikossa.
Turkkirotujen pennut kannattaa myös pestä viikottain, vaikka turkki ei sitä vaatisikaan. Tämä siksi, että pesu ja kuivaus tulevat toistumaan pennun elämässä monen monta kertaa. Jos odotellaan pitkään, ehtii pentu vieraantua koko hommasta. Tällöin pöytäsessioista muodostuu tahtojen taistelu. Liian harva harjoittelu johtaa vain siihen, että kaikki alkaa joka kerta nollasta. Totuta myös turkinkuivaajaan, sillä huolellinen kuivaus on aikuisen koiran turkin pelastus.
Nypittävillä roduilla ei vielä tässä vaiheessa ole paljoa nyppimistä, mutta homman voi kyllä esitellä pennulle varsin nuorena. Neljään kuukauteen mennessä aina löytyy jotain. Runsas käsittelykin auttaa, mutta jos asia on puolivuotiaalle uusi, saattaa ainakin terrierin kanssa kunnon painin.
Tutustuminen trimmaamoon
Kiihkeimmällä sosiaalistumiskaudella pentu kannattaa tutustuttaa koko elinympäristöönsä. Missä pennun kanssa liikutaan, kun se kasvaa? Mitä asioita kohtaatte lenkeillä? Käyttekö treenaamassa? Kuljetteko bussilla? Pentu viedään mukana kaikkialle, minne sen ikinä kehtaa viedä – myös trimmaajalle.
Kiihkeimmällä sosiaalistumiskaudella 3-12 viikon iässä pentu tulee tutustuttaa kaikkiin asioihin, mitä sen elinympäristöön kuuluu.
Trimmaamosta pyritään muodostamaan pennulle hyvä kokemus. Pentu pääsee käsiteltäväksi pöydälle ja se saa myös palkkaa hyvästä harjoituksesta.
Luo turkinhoitorutiini
Miten se pitkän tai vaikeahoitoisen turkin kanssa sitten selvitään? Vastaus on yksinkertainen: käsityöllä, säännöllisyydellä ja huolellisuudella. Turkinhoitopäivä on mieluiten joka viikko. Turkki selvitellään, pestään ja kuivataan sekä harjataan alusta loppuun ja joka paikasta. Tähän omistajan pitää opettaa ennen kaikkea itsensä.