Pohjavillarotujen turkinhoito kesällä osa 2

01/02/2025

Postaussarjan ensimmäisessä osassa käsiteltiin kaksikerroksisen turkin toimintaperiaatteita. Tässä postauksessa puhutaan pohjavillaturkin oikeaoppisesta käsittelystä ja sivutaan myös välineitä, sekä miten trimmattua pohjavillaturkkia tulisi hoitaa jatkossa.

Pohjavillan poisto on turvallinen vaihtoehto


Kun hellettä on luvassa, on paksuturkkisen koiran oloa pyrittävä helpottamaan. Turvallisin, karvaa vahingoittamaton menetelmä on pohjavillan poisto. Tämä tarkoittaa huolellista pesua ja kuivausta siten, että irtoavaa karvaa saadaan poistettua kerralla mahdollisimman paljon. Hoito sisätää myös perinpohjaisen harjaamisen ja turkin kampaamisen niin, että turkki on selvä ja ylimääräinen villa poistettu joka kohdasta.


Eniten apua pohjavillan poistosta (ts pohjavillapesusta) on, kun karvaa alkaa irrota luonnostaan. Jos turkki on lepovaiheessa, ei karvaa irtoa tarpeeksi. Yleensä pohjavillaroduilla on ns karvanlähtöaika puolivuosittain, keväällä ja syksyllä.

Pohjavillan poistossa irtoava karva irrotellaan hellävaraisesti pesun ja föönin avulla

Pesun ja kuivauksen lisäksi karvaa voidaan irrottaa mekaanisesti harjaamalla, kampaamalla ja pohjavillaharoilla, turkin pituudesta ja laadusta riippuen. Harojen käytössä tulee olla varovainen, ettei katkaise karvaa. Useimmat niistä tarraavat turhan kovaa paksuun turkkiin, jolloin harja ja kampa ovat turvallisin ja käytännöllisin vaihtoehto.


Lepotilassa olevan turkin hoito


Pohjavillaturkin ollessa lepotilassa, jolloin karvaa ei irtoa paljon, on säännöllinen harjaus tärkeää. Puhutaan linjaharjauksesta, jolloin turkki käydään jakaus jakaukselta läpi karstalla tai harjalla. Jakaus kerrallaan harjattu karva tarkistetaan juuresta latvaan harvalla metallikammalla, ettei takkuja tai irtokarvaa jää turkkiin. Harjatessa on hyvä käyttää harjaussuihketta tai turkkiin jätettävää hoitoainetta kevyin suihkauksin. Näin karva ei vaurioidu niin helposti.

Lepotilassa olevan turkin perushuolto on linjaharjaus, jossa turkki jakaus jakaukselta harjataan ja tarkistetaan metallikammalla juuresta latvaan, ettei irtokarvaa tai takkuja jää turkkiin

Turkki saattaa kaivata pesua myös muulloin kuin karvanlähtöaikana, vaikka peitinkarva suojaakin koiraa likaantumiselta ja kastumiselta.


Pohjavillaturkin trimmaus


Joskus pohjavillarodun edustaja on parempi ajella kesäksi. Näin voi olla esimerkiksi iäkkään koiran kohdalla tai jos hormonaaliset tekijät (yleensä kastrointi) vaikuttaa niin, ettei turkki enää irtoa ja kasva normaalisti, ts karvanlähtöaikaa ei kuulu. 



Joskus omistajat toivovat karvaa lyhennettävän vain muutaman sentin. Tästä ei ole kuumuuteen apua. Ratkaisevaa on turkin paksuus, ei niinkään pituus. Jos karva katkaistaan puolesta välistä, jää pohjavilla paikoilleen yhtä tiiviinä kuin ennenkin.

Ajelu tulee suorittaa myötäkarvaan puhtaaseen turkkiin

Karva kannattaa ajella aina myötäkarvaan, jotta karvatuppi ja iho eivät vaurioidu. Ajelu tulee suorittaa puhtailla välineillä ja puhtaalle turkille, jotta mahdolliset pienet rikkeymät ihossa eivät pääse tulehtumaan niin helposti. Karvaa tulisi jättää aina vähän, niin että iho lyhyemmän karvan avulla on suojassa auringolta ja hyönteisiltä. Jos turkki on päässyt takkuuntumaan, ei tämä välttämättä ole mahdollista, sillä ainoastaan todella lyhyeksi ottavat terät pystyvät paksuun, takkuiseen karvaan.

Trimmatun turkin hoito


Trimmattua pohjavillaturkkia ei saa jättää kasvamaan hoidotta. Pahimpia tilanteita koiran (ja trimmaajan) kannalta on, kun turkki on ajeltu ja se saa rauhassa kasvaa vuoden, kunnes on seuraavan ajelun aika. Tällöin turkki voi päällisin puolin näyttää paksulta ja melko normaalilta, mutta pohja onkin pahasti takussa. Eläminen karvapanssarin sisällä ei ole mukavaa, sillä takku kiristää eikä iho hengitä. Takkuuntuneen turkin sisällä voi muhia parhaimillaan puoli metsää ja pahimmillaan vaikea ihotulehdus. Lisäksi huopapanssari ei lämmitä koiraa.

Ajeltu turkki vaatii säännöllistä hoitoa. Linjaharjaus toimii tässä parhaiten. Se tulee tehdä säännöllisesti ja perinpohjin

Lyhyttä karvaa on helppo hoitaa. Sitä tulee harjata ja käydä metallikamman avulla läpi niin, että karva suoristuu ja ylimääräinen irtokarva saadaan pois. (ks linjaharjaus) Näin kasvava pohjavilla ei tuki tietä uudelta peitinkarvalta. Säännöllisyys on tässä valttia, jotta tilanne ei pääse karkaamaan käsistä. Kerran kuussa on liian vähän ajellun turkin vaatimuksille. Kalenteroi turkinhoitopäivä, jotta homma tulee varmasti hoidettua.



Pesukin on paikallaan muutaman kuukauden välein. Rasvainen karva ei ole hengittävä.

Ravinnon tulee olla laadukasta, sillä turkin kasvattaminen kuluttaa ravintoaineita. Muista trimmata myös tassunpohjat ja intiimialueet säännöllisesti, jotta eritteet eivät likaa ja takuta turkkia ja rasita ihoa.

Mukavia turkinhoitohetkiä <3


Postaussarjan ykkösosa:

https://www.tassutaikuri.net/l/pohjavillarotujen-turkinhoito-kesalla-osa-1

Perinpohjaista tietoa pohjavillarotujen turkista 

https://www.dreamdogz.ie/clipping-the-dog-short-for-the-summer/<br>